Wat wordt het financiële plaatje als u later met pensioen gaat? Welk kapitaal u nog moet opbouwen en hoe u dat het best kan doen? We geven u een aantal concrete tips.
Lees verderSociaal vastgoed als investeringsproduct
mei 2022
Investeren in vastgoed om te verhuren, levert flink wat voordelen op. U geniet lage rentevoeten, belegt in alle veiligheid en rekent op mooie inkomsten – ofwel van de verhuur, ofwel van de latere verkoop. Maar wat maakt sociaal investeringsvastgoed extra interessant? U komt het hier te weten.
Er is een groot tekort aan betaalbare huurwoningen in ons land. In 2020 stonden bijna 170.000 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning. En wie net te veel verdient om ervoor in aanmerking te komen, vindt op de privémarkt amper nog een betaalbare woning. De overheid heeft geen kortetermijnoplossing, ook al investeert ze momenteel recordbedragen in sociale woningbouw.
Een oplossing moet elders worden gezocht, bijvoorbeeld bij organisaties zoals sociale verhuurkantoren (SVK’s). Zij treden op als hoofdhuurder en sluiten huurcontracten af met privé-investeerders of eigenaars van investeringsappartementen, en dat voor een periode van minstens 9 jaar. Het vastgoed wordt dan doorverhuurd aan mensen die noch op de sociale woningmarkt, noch op de privémarkt terechtkunnen. De huuropbrengsten zijn ietsje lager, maar wél gegarandeerd.
Let wel: er is dus een duidelijk onderscheid tussen sociale woningen die eigendom zijn van de overheid, en vastgoed dat eigendom is van een privé-investeerder en dat op een sociale manier wordt verhuurd.
Heel wat vastgoedspelers zijn al op de kar gesprongen. Ze bieden kopers interessante voordelen en garanties. Van zekere rendementen en verlaagde btw-tarieven tot een verlaging van onroerende voorheffing en het regelen van de verhuur.
Ook voor bouwpromotoren is het een interessante piste. Ze ontwikkelen projecten specifiek voor sociale verhuur. Veelal zijn dat éénslaapkamerappartementen – een antwoord op de grote vraag naar dat type woningen.
Zelfs de overheid ziet heil in de formule om het tekort aan sociale woningen op te vangen. Daarom biedt ze ondersteuning in de vorm van een verlaagd btw-tarief: 12% in plaats van 21%, en bij heropbouw na afbraak zelfs maar 6%.
Er is wel een voorwaarde: als men de overeenkomst met het socialeverhuurkantoor vroegtijdig stopzet, moet men het btw-voordeel (deels) terugbetalen.
Kortom, dit type vastgoed levert alle stakeholders winst op.
Hoe het concreet in zijn werk gaat? Gebouwen worden meestal verhuurd via langetermijncontracten met gegarandeerde huur aan partijen met een sociale invalshoek. De locaties worden gekozen in functie van vraag en aanbod om op de lange termijn een meerwaarde te realiseren.
Voor u als (kleine) belegger is het sociaal appartement een lucratief investeringsproduct, ook al kunt u een iets hoger rendement krijgen als u verhuurt aan een ‘gewone’ huurder.
Dit zijn de grote pluspunten:
Wilt u ook ethisch verantwoord, winstgevend en risicoloos beleggen? Contacteer ons voor meer informatie over sociaal vastgoed.
Wat wordt het financiële plaatje als u later met pensioen gaat? Welk kapitaal u nog moet opbouwen en hoe u dat het best kan doen? We geven u een aantal concrete tips.
Lees verderPrivévastgoed financieren via pensioensparen? Het kan! Ontdek hoe u uw IPT gebruikt als voorschot om in vastgoed te investeren.
Lees verderKruip mee in het hoofd van een vastgoedinvesteerder en lees onze 10 geboden voor een doordachte vastgoedbelegging.
Lees verderKempische Steenweg
309 Bus 2.05
3500 Hasselt
© 2021 Helder Plan BV FSMA 115551 a
Doe de test!