Wat wordt het financiële plaatje als u later met pensioen gaat? Welk kapitaal u nog moet opbouwen en hoe u dat het best kan doen? We geven u een aantal concrete tips.
Lees verderPensioensparen: zorg vandaag voor een comfortabel leven morgen
04 oktober 2021 – Helder
Om uw levensstandaard aan te houden na uw loopbaan, volstaat uw wettelijk pensioen wellicht niet. Want dat is vaak maar magertjes. Gelukkig zijn er andere manieren om een appeltje voor de dorst te vergaren.
Helder doet de pensioenpijlers voor u uit de doeken. Doe uw voordeel met ons advies voor meer geld en minder zorgen.
Hoeveel uw wettelijk pensioen bedraagt, hangt af van factoren zoals uw inkomsten en uw statuut, de duur van uw loopbaan en de samenstelling van uw gezin. Weet alvast dat het gemiddelde wettelijk pensioen in België maar 1063 euro telt. En dat terwijl het gemiddelde netto-inkomen van de Belgische werknemer 2100 euro is … Logisch dat het niet volstaat om ‘op rust’ uw levensstandaard te behouden. Andere vormen van pensioensparen zijn dus broodnodig.
Miljoenen Belgen sparen via hun werkgever voor een aanvullend pensioen. Ongeveer 75 procent van de werkgevers voorziet in zo’n pensioenplan voor zijn werknemers. Dat gebeurt veelal met een groepsverzekering waarin maandelijks of jaarlijks een premie wordt gestort. Omdat een groepsverzekering niet verplicht is, vallen sommige werknemers uit de boot. Geldt dat voor u? Dan kan u sinds 2019 op eigen initiatief een Vrij Aanvullend Pensioen voor Werknemers (VAPW) afsluiten.
Bent u zelfstandige? Ook dan kan u een aanvullend pensioen opbouwen via het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) of een Individuele Pensioentoezegging (IPT). Voor zelfstandigen zonder vennootschap bestaat er een Pensioenovereenkomst voor Zelfstandigen (POZ).
Statutaire ambtenaren hebben geen toegang tot de tweede pensioenpijler. Zij bouwen tijdens hun loopbaan al een hoger wettelijk pensioen op.
Om uw wettelijk pensioen aan te dikken, kan u vanaf uw 18de en tot uw 65ste aan pensioensparen of langetermijnsparen doen. Goed om te weten: u mag de fiscale voordelen van die twee aanvullingen cumuleren.
Bij pensioensparen hebt u twee opties:
Let wel: op bedragen tussen 990 euro en 1270 euro valt maar weinig fiscaal voordeel te rapen – geen aanrader dus.
De tweede vorm – langetermijnsparen – gebeurt via een levensverzekering en biedt een fiscaal voordeel van 30 procent op de stortingen van dat jaar. U spaart via een tak 21– of een tak 23–
verzekeringsproduct. Het voordeel: ook na uw 65ste profiteert u nog van een belastingvermindering. Er zijn wel twee voorwaarden: u moet de verzekering voor uw 65ste afsluiten, en ze moet minstens 10 jaar lopen.
Een ongeluk schuilt in een klein hoekje, en er duiken weleens onverwachte uitgaven op. Daarom is het sowieso verstandig om nu te sparen voor later. Voor kosten op de korte termijn is een spaarboekje handig. Wil u geld opzij leggen voor een grotere investering op de langere termijn? Overweeg in dat geval een spaarverzekering met een hoger rendement:
Benieuwd welke formule van pensioensparen voor u interessant is? Graag weten hoe u een maximale fiscale aftrek geniet? Onze experten nemen uw pensioendossier onder de loep, en becijferen met welke optie u na uw pensioen op rozen zit.
Wat wordt het financiële plaatje als u later met pensioen gaat? Welk kapitaal u nog moet opbouwen en hoe u dat het best kan doen? We geven u een aantal concrete tips.
Lees verderWat is een zorgvolmacht en waartoe dient ze? Ontdek alles over deze formule om uw vermogen veilig te stellen voor later. Met een zorgvolmacht of lastgeving duidt u een of meer mensen aan die in uw naam en voor uw rekening bepaalde handelingen stellen of beslissingen maken.
Lees verderWat wordt het financiële plaatje als u later met pensioen gaat? Welk kapitaal u nog moet opbouwen en hoe u dat het best kan doen? We geven u een aantal concrete tips.
Lees verderKempische Steenweg
309 Bus 2.05
3500 Hasselt
© 2021 Helder Plan BV FSMA 115551 a
Doe de test!