Financiële gids – Van 20 tot 30 jaar

Bij Helder krijgt u een eigen contactpersoon, die u het heldere financiële (in)zicht geeft dat u nodig hebt om met een goed gevoel de juiste beslissingen te nemen. Het uiteindelijke resultaat: u kunt slimmer genieten van uw geld.

Trouwen of wettelijk samenwonen?

Trouwen of niet: een emotionele keuze, maar tegelijkertijd ook een heel praktische die fiscale consequenties heeft. Dewelke? Dat bekijken we samen aan de hand van uw specifieke financiële situatie. Trouwen zorgt er ook voor dat u als partners onder elkaar betere afspraken kunt maken in geval van een overlijden. Wettelijk samenwonenden hebben op dit vlak minder planningsmogelijkheden.

Welk huwelijksstelstel kiezen?

Het juiste (lees: voor u meest geschikte) huwelijksstelsel kiezen is cruciaal voor heel wat financiële zaken. Zo zullen zelfstandigen met een verhoogd aansprakelijkheidsrisico (zoals bijv. architecten en artsen) beter kiezen voor een stelsel van zuivere scheiding van goederen.

Binnen een wettelijk stelsel zijn dan weer andere modaliteiten van toepassing, die toelaten om een gemeenschappelijk vermogen op te bouwen.

Hoe beschermt u uw gezin bij overlijden?

Veel mensen kennen de schuldsaldoverzekering om de gezinswoning in te dekken indien er een overlijden plaatsvindt. Maar er bestaan tal van interessante alternatieven, zoals een overlijdensdekking op gans het vermogen. De premies zijn vaak zodanig laag, dat dit tot een zeer eenvoudige maar uiterst doeltreffende successieplanning kan zorgen.

Een woning kopen: privé of in de vennootschap?

Veel zelfstandigen worden door de gewijzigde wetgeving geconfronteerd met een fors voordeel alle aard op de gezinswoning die ze destijds in de vennootschap aankochten. Wat zijn de mogelijkheden hier om de fiscale druk te verlagen? Is het dan vanaf nu altijd oninteressant om een gezinswoning aan te kopen vanuit een vennootschap?

Zeker niet. Want bij overdracht van de gezinswoning naar privé-eigendom, wordt de vennootschap dan weer belast op de meerwaarde. Het systeem van de gespreide meerwaardebelasting zorgt ervoor dat u deze deels kunt compenseren.

Hoe regelt u de successie op uw gezinswoning?

Afhankelijk of u getrouwd bent of samenwonend, zijn er verschillende mogelijkheden om de gezinswoning successievrij te maken. Indien een van beide ouders nog in leven is, kan het soms interessant zijn om de gezinswoning reeds bij leven te schenken aan de volgende generatie.

Starten als zelfstandige: eenmanszaak of vennootschap?

Op welk moment is het interessant om over te schakelen naar een vennootschap? Is een vennootschap überhaupt nog interessant nu de roerende voorheffing gestegen is naar 30%? Hoe dan ook is het belangrijk om op voorhand goed te bepalen welke vorm van vennootschap u dient aan te gaan. Het opstellen van een financieel plan is zelfs een wettelijke vereiste.

Wat als u (langdurig) ziek wordt?

Veel zelfstandigen sluiten bij de opstart van hun zaak een polis gewaarborgd inkomen af met een relatief laag verzekerd inkomen. Wanneer de inkomsten later stijgen, wordt vaak vergeten om de polis hier mee op af te stemmen. Ook de mindere bekende omzetverzekering is vaak heel interessant en ongekend.

Slimmer genieten, helder advies
Maak nu een afspraak voor financieel advies op maat