Sparen voor uw kleinkinderen? Een strak (spaar)plan

17 september 2021 - Helder

Bent u grootouder van een of meer kleinkinderen? Dan wil u hen vast een financieel duwtje in de rug geven als ze straks ‘uitvliegen’. Begin nu alvast met sparen voor uw kleinkinderen!

Van spaarboekje naar dynamisch sparen
Het klassieke spaarboekje brengt amper nog iets op: de rente zit op een dieptepunt. De minieme opbrengst wordt nog verder uitgehold door de inflatie. Daardoor zijn uw centen op het einde van de rit nog minder waard. Het alternatief? Dynamisch sparen.  Daarmee stort u maandelijks een bepaald bedrag in een korf van beleggingsfondsen. En dat volgens een strategie past die bij uw beleggersprofiel – van uiterst voorzichtig tot ietsje meer risico en rendement.

Dynamisch sparen via tak 23
Een tak 23-product is geknipt voor dynamisch sparen. Dankzij de maandelijkse bijdragen stapt u gespreid in. Zo bent u beter beschermd tegen de volatiliteit (‘wisselvalligheid’) op de financiële markten. Voor het maandelijkse minimumbedrag hoeft u niet diep in uw buidel te tasten. Het verschilt naargelang de maatschappij, maar schommelt rond de 30 euro. De belangrijkste troeven: u kan jaarlijks de beleggingsstrategie wijzigen én rekent op een mooi rendement. Daar kan geen enkel spaarboekje nog aan tippen.

Sparen als successieplanning
Wist u dat sparen voor uw kleinkinderen ook een vorm van successieplanning is? In het Vlaams Gewest is een bedrag van 12.500 euro vrijgesteld van successierechten als het gaat om erfgenamen in de rechte lijn. Dit bedrag geldt per grootouder en per kind, kleinkind en achterkleinkind. U opent daartoe een tak 23-verzekering op uw naam, en duidt uw kleinkind aan als begunstigde. Bij uw overlijden komt het geld dan rechtstreeks aan uw kleinkind toe.

Start nu met uw spaarplan
Voor u het weet, verlaten de kleinkinderen het nest. Wacht dus niet te lang om uw spaarplan in orde te maken. En vraag ons gerust om advies. Wij helpen u om de juiste formule te kiezen zodat sparen voor uw kleinkinderen optimaal rendeert.