Pensioen berekenen

Mijn pensioen berekenen: hoeveel mag ik verwachten?

20 april 2018 - Natalie Gielissen

Uw pensioen berekenen is niet eenvoudig. U nadert de pensioengerechtigde leeftijd en wil weten waar u recht op hebt op uw oude dag? Gelukkig bestaan er tools die u daarbij helpen. In dit artikel reiken we u enkele hulpmiddelen aan zodat u zelf aan het rekenen kunt slaan. Als toemaatje geven we bovendien nog enkele tips om uw wettelijk pensioen aan te vullen.

Pensioen berekenen dankzij MyPension, de portaalsite van de overheid

De snelste en eenvoudigste manier om uw pensioen te berekenen, is door te surfen naar MyPension.be, het online pensioenportaal van de overheid. U logt in met uw identiteitskaart en een kaartlezer, een identificatiesleutel of via de ItsMe-app.

Deze gegevens vindt u op MyPension

De federale pensioendienst verzamelt automatisch alle beschikbare informatie omtrent uw pensioen. U vindt er de volgende gegevens terug:

  • wettelijk pensioen: uw vroegste pensioendatum, uw wettelijke pensioendatum en het bedrag dat u dan maandelijks ontvangt
  • pensioenloopbaan: een overzicht van uw actieve carrière als werknemer, zelfstandige en/of ambtenaar
  • aanvullend pensioen: een overzicht van het opgebouwde bedrag dat u via een VAPZ, IPT, een pensioenfonds of een groepsverzekering hebt opgebouwd

MyPension is dus de ideale website om uw pensioen te plannen en te weten te komen op welke bedragen u recht hebt. Maar ook uw eigen financiële instelling heeft wellicht een simulator waarmee u uw pensioen tot op de cent kan berekenen. Vraag ernaar bij uw bank!

Strategieën om uw pensioen op te bouwen?

Valt het maandelijks bedrag waar u recht op hebt tegen? Geen paniek, want er zijn tal van strategieën om uw pensioen aan te vullen. Zo kan u aan pensioensparen doen, een aanvullend pensioen opbouwen of investeren. U voorziet dan zelf een appeltje voor de dorst en hoeft zich geen financiële zorgen te maken op uw oude dag.

Wil u meer weten over uw pensioen of wil u eens praten over uw mogelijkheden? Onze experts verwelkomen u graag.