Aandelen kopen

Aandelen kopen: advies voor beginners en gevorderden

18 april 2018 - Natalie Gielissen

Beleggen in aandelen kopen is een uitstekende manier om uw pensioen aan te vullen. Maar waar moet u op letten als u er pas instapt? Wat zijn de beginnersfouten die u maar beter vermijdt? En hoe beperkt u het financiële risico? In dit artikel geven we een aantal tips voor beginners én gevorderden.

Hebt u wat geld opzijgezet voor uw oude dag? Waarom dat bedrag niet aanwenden om te beleggen op de beurs? Op uw spaarrekening brengt het zo goed als niets op. Bovendien kunt u ook beleggen in aandelen zonder al te grote risico’s te nemen. En u strijkt een mooie winst op, mits u deze tips in acht neemt.

1. Aandelen kopen die u begrijpt

“Don’t invest in something you don’t understand”, is een bekend citaat van belegger Warren Buffet. Het is het beste advies dat we u kunnen geven. Weet u niet precies wat een bedrijf doet of hebt u er geen kaas van gegeten? Dan kan u best geen aandelen kopen van dit bedrijf. Waarom niet? Omdat u straks het aandeel moet gaan analyseren. En dan is de nodige kennis van de sector wel een basisvereiste.

2. Maak een onderscheid tussen korte- en langetermijnbeleggen

Wat is het doel van uw belegging? Wil u op korte termijn een behoorlijk rendement, of speelt u op lange termijn?

  • Op korte termijn zitten er grote schommelingen in de aandelenkoersen.
  • Op lange termijn zijn deze schommelingen minder van belang.

Het is essentieel dat u voor uzelf hebt uitgemaakt wat uw strategie wordt. Eens u een keuze hebt gemaakt, houdt u zich er best aan.

3. Analyseer uw aandelenkoersen én de bedrijven erachter

Aandelen kopen van een bedrijf maakt u voor een deel ook mede-eigenaar. Gedraag u daar ook naar. Neem regelmatig de financiële jaarverslagen door, houd mogelijke concurrenten in het oog en tracht te voorspellen hoe de markt zal evolueren. Zo bent u steeds voorbereid op mogelijke veranderingen en leert u de sector beter kennen.

4. Schakel uw emoties uit

Stress is een slechte raadgever. Zakt uw aandeel op een dag spectaculair? Schiet dan niet in paniek, maar analyseer de situatie en neem vooral geen drastische maatregelen in een opwelling. U hebt de meeste kans op succes wanneer u alle factoren objectief benadert en u niet laat meeslepen door emoties.

Wil u gaan beleggen in aandelen? Kom er eens over praten met onze experts!