FINANCIEEL ADVIES

Pensioen voor zelfstandigen

Als u straks de deur van uw zaak definitief dichttrekt, behoudt u dan uw huidige levensstandaard? Of moet u de broekriem aanhalen? Eén zekerheid hebt u: met alleen het wettelijk pensioen van een zelfstandige zal u niet ver komen. Als u comfortabel uw oude dag wilt doorkomen moet u dus nu al de nodige voorbereidingen treffen. Helder helpt u daarbij.

vogel

Onze expertise in Pensioen

Er bestaan tal van alternatieve en fiscaal voordelige spaarformules waarmee u uw beperkte basispensioen flink kunt aandikken. We zetten de voornaamste op een rij. Ons aanbod

  • Pensioensparen: Het bekendste appeltje voor de dorst voor uw oude dag. Geniet van 30 procent fiscaal voordeel op uw gestorte premies.
  • Langetermijnsparen: Spaar jaarlijks een mooi bedrag bij elkaar en profiteer van 30 procent fiscaal voordeel op uw gestorte premies.
  • VAPZ: U betaalt maandelijks een premie om een bijkomend pensioen te genieten aan het einde van uw loopbaan. Het Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen is er ook voor zelfstandigen in bijberoep.
  • Groepsverzekeringen: Fiscaal voordelige vorm van pensioensparen, zowel voor u als uw werknemers. U houdt maandelijks een stuk van het loon in. Uw werknemers kunnen dat aanspreken als ze met pensioen gaan.
  • IPT: Een Individuele PensioenToezegging is een levensverzekering waarmee u als zelfstandige een aanvullend pensioen opbouwt die bovendien aftrekbaar is als beroepskost.
  • RIZIV: Als geconventioneerde arts, tandarts of apotheker kent het RIZIV u een bedrag toe ter compensatie van de door u aangerekende tarieven als geconventioneerde. Vervolgens dient u deze vergoeding te sparen in een sociaal vrij aanvullend pensioen of beter gekend als een riziv-polis. 

In 4 stappen naar een helder pensioenplan

Voor elk pensioenplan tekenen we een strategie op maat uit. Dat proces verloopt in vier stappen.

Stap 1: Om uw financiële noden en behoeften te kunnen inschatten, moeten we u eerst goed leren kennen. We analyseren uw huidige situatie, bepalen uw doelstellingen en zetten een tijdslijn op. Zo krijgen we een inzicht in uw levensstandaard.

Stap 2: We bepalen hoeveel kapitaal u precies nodig hebt om uw huidige levensstandaard aan te houden.

Stap 3: We ondernemen de nodige stappen om ervoor te zorgen dat dit kapitaal ook beschikbaar is eens u de pensioengerechtigde leeftijd bereikt. We selecteren de meest rendabele oplossingen uit ons aanbod.

Stap 4: We blijven uw situatie op de voet volgen. Wijzigen uw financiële noden, dan passen we uw strategie aan.

Meer over onze aanpak

Slimmer genieten, helder advies
Maak nu een afspraak voor financieel advies op maat