Een successieplan is een plan dat u helpt u om belastingen op erfenis te besparen. Maar hoe begint u eraan om een persoonlijk successieplan op te stellen?
Lees verder5 september 2022 – Helder
U houdt graag de touwtjes van uw vermogen in handen. Maar wat als u op een dag wilsonbekwaam wordt, bijvoorbeeld door een ongeval of ziekte? Dan mag u geen juridische beslissingen meer nemen, noch uw bezittingen beheren. Als u vooraf geen zorgvolmacht opstelt, moet de vrederechter tussenbeide komen om een bewindvoerder aan te duiden. Dat kan uw partner zijn, maar evengoed een advocaat. Wilt u liever zélf beslissen wie later uw zaken beheert? Dan stelt u best proactief een ‘lasthebber’ aan. Die persoon behartigt uw belangen en beheert uw vermogen wanneer u dat niet meer kunt.
Met een zorgvolmacht of lastgeving duidt u een of meer mensen aan die in uw naam en voor uw rekening bepaalde handelingen stellen of beslissingen maken. Denk aan rekeningen betalen, een vastgoed verkopen of uw successieplanning organiseren.
De zorgvolmacht moet worden opgemaakt wanneer u nog wilsbekwaam bent. U beslist zelf of ze onmiddellijk in werking treedt, of pas wanneer u niet meer wils- of handelingsbekwaam bent.
U duidt een persoon naar keuze aan – veelal maar niet noodzakelijk een (nauw) familielid. De lasthebber moet de aan hem toevertrouwde opdracht aanvaarden. En u stelt best meteen ook een of meer opvolgers aan voor het geval dat de lasthebber de zorgvolmacht niet (meer) kan/wil uitoefenen.
U beslist niet alleen over de lasthebber(s), maar ook over de inhoud van de zorgvolmacht. Zo’n volmacht kan evengoed zakelijke als persoonlijke beslissingen inhouden. Enkele voorbeelden:
Om discussies te vermijden, adviseren we u om de bevoegdheden zo grondig mogelijk te omschrijven. Vermeld minstens deze zaken:
In principe kunt u de toestemming geven om álle vermogensrechtelijke handelingen te laten uitoefenen. De enige beperking: strikt persoonlijke handelingen zoals uw testament opstellen of een verzoek tot euthanasie indienen.
Om rechtsgeldig te zijn, moet de zorgvolmacht geregistreerd worden in het Centraal Register van de Lastgevingsovereenkomsten (CRL). Die registratie kan gebeuren via een notaris of de griffie van het vredegerecht.
Besluit: met een zorgvolmacht stelt u uw vermogen, financiële en persoonlijke kwesties veilig voor later. U kunt bovendien de zorgvolmacht herroepen zolang u wilsbekwaam bent. Ook de lasthebber kan zijn opdracht op elk moment opzeggen. Als er sprake is van wanbeheer (of een vermoeden daarvan), kan de vrederechter ingrijpen en de volmacht zelfs beëindigen.
Weet dat u een lastgeving kunt afsluiten zonder tussenkomst van een notaris. De bevoegdheden zijn in dat geval wel beperkter. Zo kunnen bepaalde handelingen die betrekking hebben op uw vastgoed niet worden opgenomen. Er kan ook geen authentieke (notariële) schenking worden voorzien. U kiest dus het best voor een notariële zorgvolmacht.
Meer weten over de zorgvolmacht? Stel ons uw vragen.
Een successieplan is een plan dat u helpt u om belastingen op erfenis te besparen. Maar hoe begint u eraan om een persoonlijk successieplan op te stellen?
Lees verderDuurzame beleggingsfondsen hebben de voorbije jaren een grote vlucht genomen. Alsmaar meer mensen kijken verder dan het rendement van hun investeringen. Ook de gevolgen voor mens en milieu wegen mee, net zoals aandacht voor deugdelijk bestuur. De term ESG-fondsen vat die drie elementen samen: Environment, Social en Governance.
Lees verderWat wordt het financiële plaatje als u later met pensioen gaat? Welk kapitaal u nog moet opbouwen en hoe u dat het best kan doen? We geven u een aantal concrete tips.
Lees verderKempische Steenweg
309 Bus 2.05
3500 Hasselt
© 2021 Helder Plan BV FSMA 115551
Doe de test!