Ronald en Noémie

Beleggingsstrategie voor een specifieke familiale situatie. Ronald (53) en Noémie (58) zijn allebei kaderlid bij een farmaceutisch bedrijf. Ze zijn wettelijk samenwonend en hebben 2 kinderen, waarvan 1 met een mentale handicap. Door een erfenis beschikken ze over een beleggingsportefeuille van 1.750.000 EUR.

DE UITDAGING

Ronald belegt in individuele obligaties en heeft veel verlies gemaakt de voorbije jaren. Hij is dan ook op zoek naar een betere beleggingsstrategie en vraagt zich af door wie hij zich het best laat bijstaan: een private vermogensbeheerder of een private banking divisie van een grootbank. In fondsen gelooft hij wel, maar hij is niet thuis in de wirwar van bancaire en verzekeringsproducten zoals TAK21, TAK23 en TAK44. Ronald en Noémie willen er bovendien graag voor zorgen dat hun kinderen goed beschermd zijn moest er iets met hen gebeuren. Maar ze vragen zich af hoe ze het beheer van hun portefeuille moeten regelen naar hun gehandicapte dochter toe.

ONZE AANPAK

Een adviseur van Helder plande een 3-tal afspraken in met Ronald en Noémie om hun specifieke familiale situatie goed te leren kennen. Uit deze gesprekken bleek dat een van de ooms (de peter van de gehandicapte dochter) de meest aangewezen persoon was om de kinderen op te vangen bij een vroegtijdig overlijden. We adviseerden Ronald en Noémie om sowieso ook te huwen. Met Ronald namen we ook de tijd om hem de verschillende modaliteiten rond beleggingsproducten op een heldere en gestructureerde manier uit te leggen. We bekeken de voor-en nadelen van een vermogensverzekering, bancaire aandelen- en obligatiefondsen en trackers. We gaven hem meer inzicht in de wereld van private banking: wat hebben verschillende beheerders gedaan in het verleden en wie valt wereldwijd op als succesvol obligatiebelegger?

HET RESULTAAT

Ronald kreeg inzicht in de verschillende financiële structureren en plaatste een deel van zijn kapitaal in een TAK23 beleggingsverzekering om de fiscaliteit op zijn vermogen grotendeels uit te schakelen. Een ander deel van zijn vermogen werd in een bancaire structuur geplaatst: een dagelijks opzegbare beleggingsformule, waardoor dit deel van het vermogen 100% liquide bleef. We adviseerden hen om een verklaring van voorkeur af te leggen voor de vrederechter om zo de nonkel aan te duiden als bewindvoerder. Aanvullend besloten we om voor Ronald een burgerlijke maatschap op te richten. Op die manier konden we strak onder controle houden wat er met het vermogen diende te gebeuren indien er overlijdens in de familie zouden plaatsvinden. Bij overlijden van beide ouders zou het bewindvoerderschap van de portefeuille naar de oom gaan, mét een engagement van Helder om de portefeuille mee te blijven opvolgen.

Geleverd advies

Nalatenschap, Vermogen
Slimmer genieten, helder advies
Maak nu een afspraak voor financieel advies op maat